demunterbert

Orde van het Gulden Masker

Brevet van Ridder

Demunter Bert

geboren in Alsemberg op 18 januari 1946

Koninklijke Toneelvereniging De Alsembloem (Alsemberg)

 

Beslissing van het Algemeen Kapittel van 31 januari 2015 - intronisatie op 19 september 2015

 

 

 

intronisatie

19 september 2015

 

Op zaterdag 19 september 2015 introniseerden we Bert Demunter. We waren welkom in het parochiehuis van Humelgem (Steenokkerzeel).

 

 

Toespraak van Grootmeester Julien De Doncker

 

De mens, een vogel op zoek

Naar een hobby, een draaiboek

Hij fladdert zenuwachtig rond

Zoekend, tastend in het halfrond

Tot hij het heeft gevonden

Expressie, Beweging, wil ik doorgronden

Als je geen spiegel hebt

Kun je toch naar je eigen schaduw kijken

Leren, fouten maken, vergelijken

Nieuwe kansen grijpen

Nieuwe uitdagingen aan gaan

Het geheim om te slagen in het leven

Start immers met in je eigen te geloven

Geloven dat het leven de moeite waard is

Of je nu denkt dat je

Het al of niet kunt

Heeft geen belang, dat is geen punt

Besef dat je in je leven

Nooit je individualiteit moogt opgeven

Want dat vormt juist je grootste kracht

Dat zal leiden tot het resultaat dat je verwacht

Het resultaat dat klinkt als een concert

Zo deed hij het, Demunter Bert

 

Wel beste aanwezigen, Bert is inderdaad zo iemand die steeds in zichzelf heeft geloofd. Zowel op proffessioneel vlak als tijdens zijn atistieke ontwikkeling, zij het als acteur of regisseur, heeft hij zich van jongsaf geprofilleerd.

Hij heeft dan ook een indrukwekkend palmares opgebouwd. Het is dus zeker niet verwonderlijk dat hij hier vandaag in de Orde van het Gulden Masker wordt opgenomen. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat hij deze nieuwe uitdaging, au sérieux neemt, en dat hij onze Orde als een volwaardig embassadeur zal promoten en vertegenwoordigen.

Met zijn allen zullen wij blijven verder streven om het amateurtheater de uitstraling te geven waar het recht op heeft. Ook zullen wij blijven waken dat het “sociale aspect” alsook de factor “ kwaliteit “ gegarandeerd blijft.

Verder zijn in onze Orde, respect, begrip, samenhorigheid, verdraagzaamheid en oprechte vriendschap, geen loze begrippen. Zij vormen voor ons de basisingrediënten voor een betere samenleving.

Een goede start hiervoor is zeker het bijwonen van onze activiteiten, waarbij de vriendschapsbanden worden versterkt en de sociale contacten worden geoptimaliseerd.

Beste vriend Bert, geachte genodigden, bedankt voor uw aandacht.

 

Toespraak van Griffier Roeland Vranken

Beste Bert,

Geachte genodigden,

Het is de taak van de Griffier om uit te leggen op welke basis het Kapittel op 31 januari van dit jaar besloten heeft om je te Ridderen.

De Hoge Raad nam je dossier aandachtig door, leerde je op deze manier grondig kennen en gaf op 12 november 2014 een gunstig advies. Want dit dossier mag er zijn.

Ik ga het niet voorlezen. Ik haal er het belangrijkste uit.

In 1963 werd je lid van De Alsembloem in Alsemberg. In 1979 deed je je eerste regie en daarna hield het niet meer op.

Hoe je - naast je beroepsloopbaan in de bank - al die andere mandaten en activiteiten in de Culturele sector kon combineren, lijkt een raadsel.

Alhoewel. Je hebt je hele leven met theater te maken gehad. Je vader-zaliger was de zestigste Ridder in onze Orde. We schrijven 1979. Hij was voorzitter van de Alsembloem, de repetities gingen soms door bij jou thuis. Na jaren kijken naar repetities en voorstellingen volgde jaren acteren. En toen volgde je een cursus regie.

Daar heb je je ware roeping gevonden. Regisseren is een uitdaging: het beste halen uit een stuk en uit de spelers, samen met hen van nul beginnen en toch hun grenzen verleggen, maar ook met de technische staf de juiste dramaturgische accenten weten te leggen.

Maar je ziet toneel ook in een groter Cultureel geheel: je werd bestuurslid en voorzitter van de Academie Muziek, Woord en Dans van Alsemberg. Je werd bestuurslid van de Cultuurraad van Beersel en lid van de Raad van Bestuur van het Cultureel Centrum 'De Meent'.

Toch is toneel je hoofdmissie. Niet toevallig maakte je in 2002 een blitscarrière in Opendoek. Eerst als lid van het Regioteam en de Regioraad Pajot en Zenne, dan als bestuurslid van de Provinciale Overlegraad Vlaams-Brabant en Brussel, daarna als bestuurslid van de Raad van Bestuur.

Als acteur speelde je in "Pygmalion" op het Koninklijk Landjuweel van 1977. En ook daar voelde je je thuis. Als secretaris, moderator, jurylid, penningmeester van de Commissie van Toezicht en sinds 2004 Secretaris van die Commissie.

Geachte aanwezigen. Deze opsomming is niet volledig. Het is duidelijk dar er meer dan voldoende redenen zijn waarom de Orde van het Gulden Masker Bert wil ridderen. Omdat hij – zoals het in onze Ordonnantiën staat – “buitengewone diensten op gebied van amateurtoneel in Vlaams-Brabant en/of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bewezen” hebt.

Beste Bert, ik hoop van harte dat je niet op je lauweren gaat rusten. Dat je nog lang mag meedraaien in alles wat met theater te maken heeft. Zesendertig jaar na je vader wordt jij vandaag de 172ste ridder, we rekenen er op dat ook jij zal bijdragen tot de uitstraling van onze Orde van het Gulden Masker.


ORDE VAN HET GULDEN MASKER

CONTACTADRES

Adres: Langeveldstraat 25, 1745 Opwijk

Email: willysegers1745@gmail.com

Mobiel: 0475 361 333

KOMENDE ACTIVITEIT


Pjeirefretterswandeling - 18 augustus 2019 - Vilvoorde

Hoge Raad - 30 september 2019 - Strombeek-Bever

De ezels van Breughel - 5 oktober 2019 - Dilbeek


Officiële website van de Orde van het Gulden Masker

BE45 3100 7360 3989 - BBRUBEBB

Willy Segers, Langeveldstraat 25, 1745 Opwijk - 0475 361 333

mail - web - webmaster - privacy

© Copyright. Alle rechten voorbehouden. Webdesign: Ongi Etorri